InPoint

Το έργο inPOINT θα αναπτύξει μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποστήριξη και ενίσχυση δράσεων Ανοιχτής Καινοτομίας σε επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης. Βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας φιλικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα υποστηρίζει πλήρως τις διαδικασίες συλλογής, διάχυσης, οργάνωσης, σύνθεσης και αξιοποίησης της γνώσης που προέρχεται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης. Η προτεινόμενη λύση καλύπτει ανάγκες κατά μήκος της συνολικής αλυσίδας παραγωγής αξίας και της συνολικής διαδικασίας ανάπτυξης καινοτομίας σε μια επιχείρηση.

 

Αντικείμενο & Στόχοι

Στο σημερινό γνωσιοκεντρικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, η έννοια της καινοτομίας έχει συσχετιστεί με αυτές της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Σε αντίθεση με το κλασσικό μοντέλο «κλειστής καινοτομίας», όπου τα διάφορα στάδια της καινοτομίας (από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την εξυπηρέτηση μετά την πώληση) εκτελούνται αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο της επιχείρησης, το μοντέλο Ανοιχτής Καινοτομίας (Open Innovation) βασίζεται στη λογική του ότι καινοτομία παράγεται μέσω της αλληλεπίδρασης του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι για να είναι και να παραμείνει μια επιχείρηση ανταγωνιστική, θα πρέπει να κάνει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό της γνώσης που παράγεται εσωτερικά με τη γνώση που παράγεται εκτός αυτής.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στη σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμαστική λειτουργία και αξιολόγηση μιας πρωτότυπης διαδικτυακής πλατφόρμας για την υποστήριξη και ενίσχυση διαδικασιών Ανοιχτής Καινοτομίας σε επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης κατά μήκος της αλυσίδας αξίας. Βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας φιλικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα υποστηρίζει πλήρως τις διαδικασίες
συλλογής, διάχυσης, οργάνωσης, σύνθεσης και αξιοποίησης της γνώσης που προέρχεται από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης. Η λύση αυτή θα βασιστεί στις σύγχρονες κατανεμημένες τεχνολογίες διαχείρισης Μεγάλων Δεδομένων, και θα αποβλέπει στη διευκόλυνση διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε περιβάλλοντα υπερφόρτωσης πληροφοριών ή/και γνωστικής πολυπλοκότητας, δίνοντας τη δυνατότητα λήψης καλά τεκμηριωμένων αποφάσεων στα υπό θεώρηση ζητήματα.

Η προτεινόμενη λύση στοχεύει στην υποστήριξη και ενίσχυση των εξής διαδικασιών:

 

1.Δημιουργία, συλλογή, κοινοποίηση και σχολιασμό ιδεών, λύσεων και λοιπών στοιχείων σε θέματα που αφορούν την επιχείρηση, παρέχοντας καινοτόμους ιδεατούς χώρους συνεργασίας για τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πληθοπορισμού.

2.Αυτοματοποιημένη εξόρυξη, ταξινόμηση και σύνθεση ετερογενών πληροφοριών από διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξειδικευμένες πηγές δεδομένων (εντός και εκτός της επιχείρησης) μέσω μιας ευέλικτης, επεκτάσιμης, κατανεμημένης υποδομής που θα εξασφαλίζει την εφαρμογή μεθόδων και αλγορίθμων Αναλυτικής Κοινωνικών Δεδομένων (Social Data Analytics). Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες κατανεμημένων συστημάτων (π.χ. Spark, YARN) και Μηχανικής Μάθησης (π.χ. MLlib, SparkML).

3.Λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων μέσω της ανάδειξης της πιο συναφούς ή/και χρήσιμης γνώσης από κατάλληλους μηχανισμούς φιλτραρίσματος, βαθμολόγησης, ψηφοφορίας και δομημένης επιχειρηματολογίας. Θα βασιστεί σε ένα υβριδικό πλαίσιο εξαγωγής  συμπερασμάτων (inference framework), το οποίο συνδυάζει ένα σύνολο κανόνων επιχειρηματολογίας και λογικής για την χρηστική και στοχευμένη δόμηση και απεικόνιση των υφιστάμενων πληροφοριών και γνώσεων.

4.Συλλογική δημιουργία νέας γνώσης μέσω της «έξυπνης» σύνθεσης και οπτικής αναπαράστασης ενός μεγάλου όγκου ετερογενών πληροφοριών που προέρχεται από διαφορετικές πηγές εντός και εκτός της επιχείρησης.

 

Η προσέγγιση της πλατφόρμας inPOINT αξιοποιεί κατάλληλα τόσο τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα της επιχείρησης (ERP, CRM κλπ.), μαζί με τα αντίστοιχα εταιρικά δεδομένα, όσο και Υπηρεσίες Ιστού (Web Services) που είτε θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του έργου ή είναι ήδη διαθέσιμες και διευκολύνουν τη διαχείριση δεδομένων από ετερογενείς διαδικτυακές πηγές, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία σε μεγάλου όγκου δεδομένα. Η προτεινόμενη λύση μπορεί να καλύψει ανάγκες ανάπτυξης καινοτομίας κατά μήκος της συνολικής αλυσίδας αξίας, από την παραγωγή της πρώτης ύλης, στην παραγωγή των προϊόντων/υπηρεσιών, την προώθησή τους, την παροχή των σχετικών υπηρεσιών υποστήριξης κλπ. Επιπλέον, καλύπτει οριζόντια τη συνολική διαδικασία ανάπτυξης καινοτομίας, από τον σχηματισμό ιδεών, στην έρευνα και ανάπτυξη, την είσοδο στην αγορά, την εμπορευματοποίηση, και τη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Συνεργάτες